För några veckor sedan gick remisstiden ut, i maj kommer regeringens slutbetänkande. Håller regeringen fast vid den inslagna linjen kommer mångfalden och valfriheten inom vården urholkas, vilket i slutändan kommer drabba oss alla.

Genom att fokusera på samhällsnytta och kvalitet i det som faktiskt levereras, skulle välfärden kunna utvecklas på ett mer ändamålsenligt sätt. Detta skulle stimulera kvalitetskonkurrensens och tydliggöra vad vi får för skattepengarna. En mångfald av aktörer i olika storlek och organisationsformer bidrar till ökad konkurrens och nytänkande. Vilket i sin tur leder till bättre kvalité och bättre tillgänglighet för alla i vården och omsorgen.

Företagarna och branschorganisationen Svenska vård har undersökt drivkrafterna hos dem som driver företag inom vård och omsorgssektorn. Studien visar att de flesta enskilda vård- och omsorgsföretag startas av människor som vill hjälpa andra människor och erbjuda tjänster av hög kvalitet. De vanligaste drivkrafterna har mer att göra med utvecklingen av vården och omsorgen än om företagandet i sig. Hela 57 procent vill starta företag för att förverkliga sina idéer för verksamheten. Den näst vanligaste drivkraft, som nämns i undersökningen är ”att erbjuda högre kvalitet i de tjänster som erbjuds” och på tredje plats kommer ”att hjälpa andra människor”. Endast 12 procent svarade att deras huvudsakliga drivkraft för att starta ett företag i vård och omsorg var att få en högre inkomst.

Undersökningen fångar upp hur vinsten används, och det visar sig att de flesta av företagarna har återinvesterat en stor del av vinsten i sin verksamhet: cirka sex av tio företagare har återinvesterat mellan 25 och 100 procent av vinsten i sitt bolag. Detta tyder på att det finns ett högt tryck på förändring och utveckling inom vård och omsorg. Vårdföretagare har ett behov av att investera i verksamheten, för att klara konkurrensen och leva upp till de krav på verksamheten som ställs av stat, kommuner och landsting. Pengarna återinvesteras framförallt i satsningar som syftar till att öka kompetensen och höja kvaliteten i verksamheterna.

Lägg inte krokben för dessa vård- och omsorgsföretagare genom att införa vinstbegränsningar. Vi måste välkomna alla goda krafter som vill bidra till att utveckla välfärdssektorn, skapa system som tillhandahåller genomtänkta kvalitetskrav med uppföljning för en sundare utveckling. Då skapas fler jobb, bättre välfärdstjänster och större tillgänglighet för oss alla.